Тенис на маса

Спортът тенис на маса e широко практикуван от хора на всички възрасти. Тенисът на маса се играе от двама или четирима играчи, които удрят топче, наречено пинг понг. За тази цел използват хилки за тенис на маса. Масата за тенис е разделена на две равни половини чрез мрежа за тенис на маса. Целта на играта е играчът да не позволи на топчето да се топне повече от един път в неговото поле и да върне топчето в очертанията на другото поле.

История на тенис на маса

Тениса на маса възниква през 1880 г. Има две основни теории за възникването му. Първата игра била през 1880 г. между двама офицери от британската армия. Използва ли са капачки от кутии за пури и заоблени бутилки от вино, като топки и книги. Мрежата била от листа хартия. През 1901 г. Джон Жак регистрира търговската марка „ПИНГ ПОНГ“ и през 1901 го продава на братята Паркър, които започват производство.

Друг мъж от Англия, които бил много запален по тениса на маса намерил ново техническо решение за дъската – сложил „гума“.

Тениса на маса започнал да се разпространява бързо и всички продукти и аксесоари започнали да носят печалба. Една от тогавашните фирми, които произвеждали стоки за този спорт дала и сегашното му име. През 1921г. се открива първата асоциация по тенис на маса в Англия. През 1926 година се основава и Интернационалната Федерация по тенис на маса.

Първото световно първенство по тенис на маса се провежда в Лондон през 1927 година. От тогава до края на Втората световна война, Унгария, доминира в спорта. В топ играчите на този ранен период са двама Унгарци: Maria Mednyanszky, която печели седем пъти световната титла по тенис на маса  при жените, както и Victor Barna, който става пет пъти световен шампион при мъжете.Чехословакия и Румъния също имат няколко шампиони.
През 1930 година е създадена Американската Пинг Понг федерация, но тя се нуждае от обурудване, понеже не и стига само производството на братя Паркър. Междувременно се създават още две асоциации САЩ любителски Тенис на маса и Национална Асоциация по Тенис на маса.Трите групи враждуват по между си и по-късно се обидиняват в САЩ Тенис на маса през 1994 г.
Евпропейското господство в Тениса на маса спира до края на втората световна война, когато почват да идват все повече китайци и японци в този спорт. С различния хват те биват атракция за зрителите.Те са новото господство,което трудно се спира и до днес.
Тениса на маса става олимпийски спорт през 1988 г, с единични и двойни съзтезания за мъже и жени.

Размерите на масата за тенис на маса са следните:

Дължина: 2.74 м.

Ширина: 1.525 м.

Височина 76 см.

Плоскостта може да бъде от всякакъв материал, даващ равномерно отскачане от 22 до 24 сантиметра на стандартно топче, пуснато от височина 30.5 сантиметра.

Мрежата за тенис на маса трябва да е висока 15,25 см, както и да излиза извън масата на 15,25 см от двете страни на самата маса.

Топчето за тенис на маса трябва да е със сферична форма с диаметър 40мм и тегло – 2,7 г.

Вашият коментар